dimarts, 23 de març del 2021

EL PIN PARENTAL I EL PIN DE L’ALCALDESSA DE TIANA

 

L’anomenat “pin parental” és una dèria dels de la ultradreta de VOX que pretenen que els pares puguin decidir quines coses poden els seus fills estudiar a l’escola i quines no. Doncs bé, sembla que a Tiana hem patit un cas molt similar.

Jo no en sabia res però una entrada al facebook d’Emili Muñoz, que ha estat alcalde de Tiana, m’ha cridat l’atenció. He intentar esbrinar alguna cosa i el cas sembla prou greu (amb el silenci del que queda de l’equip de govern, com sempre que hi ha algun cas greu) i aquí comento fins on he arribat. Convençut de que més endavant podré tenir una visió més àmplia perquè ben segur que el tema sortirà en el proper Ple,

Emili Muñoz diu, ni més ni menys: A Tiana una exposició sobre les dones del poble, elaborada per una agrupació independent d’electors local, va ser instal·lada a una escola publica com a recurs pedagògic amb motiu del 8 de Març. Ha estat retirada després que la mateixa Alcaldesa Marta Martorell (ERC) va comunicar l’escola que no va seguir el protocol per poder fer una exposició que “polititzava l’educació i segueix El protocol és inexistent senzillament perquè l’Ajuntament és del tot incompetent per autoritzar ni opinar sobre activitats pedagògiques en un centre educatiu, cosa que correspon a l’equip de mestres i en darrera instància a la Conselleria d’Ensenyament. Aquest aclariment de l’Emili sembla sòlid en la seva doble condició de pedagog i alcalde.

El fet li sembla prou greu a l’Emili fins arribar a demanar la dimissió de l’alcaldessa: Si es confirmessin els fets algú hauria de dimitir, possiblement l’Alcaldesa, per acumulació d’actuacions arbitràries del seu govern. A mi també personalment em sembla molt greu i per això he esbrinat fins on he pogut el tema, amb el resultat que comento a continuació.

Es veu que JUNTSxTIANA (els guanyadors de les darreres eleccions municipals i que estan a l’oposició, sembla que ara acompanyats per JUNTSXCAT que han estat expulsats del govern) fa un any que van fer uns cartells d’homenatge a les dones de Tiana. L’exposició es titula “Estimada tia Anna” i m’ha fet recordar el pregó que en Pau Riba va fer a la Festa Major de 1994, crec. Els cartells no porten cap mena de logo polític ni distintiu i recullen el paper històric de les dones al nostre poble.

L’exposició va ser oferta als centre educatius i l’escola TIZIANA (suposo que amb l’acceptació de l’AMPA i de la Direcció) la va acollir per celebrar el 8M d’enguany. Malgrat això, poc després la Sra. alcaldessa va ordenar retirar-la dient que “no es pot fer política a l’escola”.  A partir d’aquí, les notícies son confuses ja que ningú ha dit públicament com va anar tot i el que queda d’equip de govern no ha estat transparent, encara que finalment ho sabrem. I com passa sovint, els polítics porucs amagats darrera dels tècnics.

El que és cert és que l’exposició estava a l’escola Tiziana (com demostra la fotografia que  acompanya l’entrada) i que va ser retirada per ordre de l’alcaldessa. I les paraules de l’Emili son prou aclaridores: No cal prohibir per avortar una activitat, n’hi ha prou amb intimidar una escola sobre qui l’Ajuntament no té competències pedagògiques però sí poder de decisió sobre subvencions i manteniment de l’edifici.

Fins aquí el que ha passat. He intentat ser objectiu. Ara, aquest lamentable fet em fa plantejar una pregunta: es poden acceptar aportacions culturals de persones que pertanyen a un partit polític però que estan fetes al marge de la política?. Penso que sí. Si algun ximplet o ximpleta  creu que no, creu que això es polititzar, correm el perill que algun dia facin retirar les pintures l’Àlvar Suñol de la Sala de Plens o les estàtues del Jardí Lola Anglada ja que aquestes aportacions (i donacions) culturals les va fer l’Àlvar quan era regidor de CiU i servidor de tots vostès alcalde del poble.

Aquest tafaner de la vida política de Tiana creu que el que queda de govern municipal és una mena d’oca sense cap que encara camina a trompades i ho va esquitxant tot. I sobretot trobo a faltar una transparència per part del que queda de govern per informar del cas i dir clarament fins on va arribar la intervenció política, el pin de l’alcaldessa. Estic segur que ens queda molt per veure.

I una pregunta final: l’escola Tiziana tornarà a posar l’exposició de les dones de Tiana?


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada