dilluns, 7 de gener del 2013

LA SINDICATURA DE GREUGES DE TIANA

(Fotografia reproduïda del blog de Gemma Liñan)


Els darrers dies de l’any es van portar una trista notícia: el traspàs d’en Lluis Carreras. Tant en la seva etapa com a regidor de l’Ajuntament de Tiana com fora d’ella ha estat un impulsor de l’activitat cultural del poble en moltes vessants. No cal fer aquí tot el llistat ja que molts el tenim present però si que vull fer una menció a tres circumstàncies que penso el descriuen perfectament. Un any va gosar fer arribar els Reis Mags en helicòpter, cosa que va impressionar fortament a la canalla de llavors. Quan Tiana encara no disposava de biblioteca, va organitzar només amb el seu esforç personal,  a l’atrotinat  pis de dalt del edifici de l’ajuntament,  un espai amb llibres, obert a tothom i que es podria considerar com l’embrió de la biblioteca. Finalment, disposat a treballar sempre per Tiana, va desenvolupar el càrrec de Síndic de Greuges. Ha estat doncs una vida pletòrica de servei al poble.

Tot parlant del tema de la Sindicatura de Greuges, no té sentit que aquest càrrec no sigui ocupat per ningú des de fa al menys un parell d’anys. Tiana va ser també un dels primers municipis que va crear la figura del síndic de Greuges un cop recuperada la democràcia local. En efecte, ja l’any 1996 es va aprovar el Reglament i s’anomenà Rafael Armenteros com a primer síndic de Greuges, per unanimitat de tots els grups polítics.

La Sindicatura de Greuges de Tiana és la institució que, dins de l’àmbit local, té la missió de defensar els drets reconeguts a favor dels ciutadans per la legislació de règim local. Amb aquest efecte, pot supervisar l’activitat de l’Administració municipal, de les autoritats i del personal que en depèn o afecte a un servei públic. Els ciutadans van reconèixer clarament en el síndic la persona a qui adreçar-se en cas de conflicte amb l’Administració local i ha estat la via de solució de nombrosos conflictes.

Per poder disposar d’un nou síndic (home o dona) cal trobar la persona adequada que reuneixi les condicions de preparació i disponibilitat i això no ha de ser massa complicat a Tiana. Però també cal que tots els grups polítics deixin a banda les seves picabaralles i assoleixin el consens suficient que determina el Reglament. No té sentit que aquesta peça fonamental de tot el sistema democràtic local estigui buida. Ens hi posem?


Proper Post: Divendres 11 de gener de 2013
Tema: EL PRESSUPOST MUNICIPAL PEL 2013

1 comentari: