dimecres, 23 de novembre del 2016

EL VIAL NO NAT DE LA VIRREINA



Mitjançant Ràdio Tiana m’he assabentat que l’estat del vial de connexió de la Virreina amb el centre del poble, per Can Roca i que creua la riera, es troba en mal estat i és objecte de queixa per part d’alguns veïns. Un d’aquests veïns, assegura que des dels anys 90 “pràcticament no s’hi ha fet cap millora”, cosa que no és certa. La resposta de la Regidoria de Medi Ambient afirma que l’Ajuntament no hi té competència perquè és l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) qui n’ha de fer el manteniment de la riera
El tema d’aquest vial de connexió és com la cançó del enfadós i surt periòdicament a la palestra. M’agradaria aportar unes dades “històriques”, més aviat recordar fets de fa uns vint anys que poden ajudar a entendre què ha passat.
La urbanització de La Virreina, repartida entre Tiana i Montgat, té uns orígens diguem-ne “al·legals” als anys seixanta del segle passat i poc a poc es va anar desenvolupant amb moltes mancances: manca de clavegueram, sense voreres, pavimentació molt deficient, enllumenat públic pràcticament inexistent, etc. L’Equip que va aconseguir el govern de Tiana a l’any 1995 (format per PSC, ERC e ICV) portàvem en el nostre programa resoldre aquest problema i construir un vial en condicions, que superava la riera amb un petit viaducte. Vàrem anar per feina ràpidament i l’àrea Metropolitana de Barcelona va redactar un projecte i a l’any 1996 es va aconseguir un ajut de 80 milions de pessetes que permetia executar l’obra.
I per què no es va construir el vial? Perquè els veïns de La Virreina van proposar destinar aquests fons al PERI (Pla Especial de Reforma Interior), amb la construcció de clavegueres, construcció de voreres, nova pavimentació i enllumenat i substitució de part de l’arbrat. L’Equip de Govern va acceptar la proposta, que era assenyada i que a la vegada va suposar importants plusvàlues per tots els propietaris de la urbanització. Diguem-ho clar: si no es va construir el vial a l’any 1998 va ser perquè els veïns de La Virreina van decidir fer alguna cosa. I si algú ho dubta, segur que a l’arxiu de l’Ajuntament hi ha l’acord signat amb la Junta de Veïns.
Més endavant, a principis d’aquest segle, vàrem tornar a plantejar el projecte. Llavors qui va posar pals a les rodes va ser el partit del Sr. Muñoz (El Breu) amb arguments de vial faraònic, poc ecològic, discordant amb Tiana, etc. Però aquesta és una altre història que la deixo per un altre dia...



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada