dimarts, 16 de febrer del 2021

UNA ANÀLISIS PERSONAL DELS RESULTATS A TIANA DE LES ELECCIONS AL PARLAMENT


Aquest tafaner de la vida política a Tiana no se’n pot estar de fer la seva anàlisi particular dels resultats de les eleccions del passat  diumenge al Parlament de Catalunya. D’entrada, les coses sembla que han canviat poc ja que JuntsxCat han tornat a guanyar, seguits de prop de nou per ERC. Ja està tot dit?. No, cal mirar la lletra petita que és el que vaig a fer.

Els partits majoritaris independentistes han perdut en conjunt més de 1000 vots a Tiana, repartits de la següent manera: JuntsxCat n’ha perdut 559 i ERC 493. És a dir, més de mil tianencs que encara no fa quatre anys van votar a aquests partits ho han deixar de fer. Victoria pírrica la seva, doncs.

Sí, ja sé el que direu ara. Que l’abstenció ha estat molt elevada, ja que ha passat d’un 11,5% a més d’un 32% (semblant no obstant a ls municipals darreres, que va ser d'un 30%). I alguns també diran que aquesta abstenció es deu a que els tribunals espanyols van obligar a celebrar les eleccions en situació de pandèmica. Potser no recorden que el vicari Torra no va voler convocar les eleccions quan tocaven per tactisme en la seva guerra de pancartes i que després no van voler presentar un candidat alternatiu a president quan va haver de plegar raó per la que les eleccions es varen convocar automàticament. Deixem aquests petits detalls per la història i centrem-nos en el tema de l’abstenció.

Qui digui que clar, que JuntsxCat i ERC han perdut mil votants a Tiana per l’abstenció, jo li preguntaria: i aquesta abstenció no ha afectat al PSC? Perquè el PSC a Tiana ha passat de 585 votants (quan l’abstenció va ser del 11,5%) a 778 (amb una abstenció del 32%). O sigui que l’abstenció no pot ser l’única raó que expliqui aquests resultats ja que els socialistes hem passat de menys d’un 10% dels vots al poble a un 17%. Per cert, la CUP també ha experimentat un increment de vots malgrat el càstig suposat de l’abstenció.

Per tant, els socialistes hem tret un bon resultat a Tiana, donades les condicions en les que ens movem en un territori que sempre ens ha estat comanxe. Estem moderadament satisfets i hem recuperat la tercera posició a unes eleccions autonòmiques, retallant molt la distància amb els guanyadors. Estem satisfets d’haver contribuït, encara que sigui mínimament, a la victòria dels socialisme al conjunt dels país. I si em permeteu una brometa (i si no, també la diré), a banda de l’efecte Illa s’ha sumat l’efecte Serrano (una tianenca al lloc 38 de la llista del PSC). Apa, ja ho he dit.

I com sempre, em faig preguntes. La primera, on han anat a parar els vots de JUNTSxTiana a les eleccions municipals?. No sembla que hagin engreixat significativament els vots ni d’ERC ni de JuntsxCat. Segona, on han anar els 800 vots que ha perdut Ciutadans a Tiana? Segur que alguns al PSC, però pocs donat el perfil del vot taronja al nostre poble. Tercera, els comuns tampoc arranquen i més aviat perden quasi una terç del seu vot. Quarta, d’on han sortit els quasi 300 vots de l’ultradreta de VOX a Tiana?. Serà un vot ocasional o l’ultradreta ha vingut a instal·lar-se al poble.

 Finalment, la pregunta més important de totes. Afectaran aquest resultats al difícil equilibri del Govern Municipal, on el cap de llista de JuntsxCat ha quedat despullat de tota competència per part de l’alcaldessa d’ERC? Petarà alguna cosa, tant si a Catalunya es forma un govern independentista (amb el G.M. del PSC de convidat de pedra) o bé un govern d’esquerres (llavors serà el G.M. de JuntsxCat el que quedarà desplaçat)? O tot seguirà igual perquè hi ha forces molt més poderoses que la ideologia i la congruència per continuar ancorats fortament a la poltrona.

No tinc respostes a aquesta darrera pregunta però aquest tafaner seguirà analitzant el què passi i els esdeveniments, que seran comentats en aquest blog.

No vull acabar sense agrair als treballadors municipals, a la policia local i als membres de les meses el gran esforç fet perquè tothom pogués votar. Al meu parer estava tot molt ben organitzar i es respirava seguretat. Vull que coneguin la meva felicitació a través d’aquestes humils línies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada