dimarts, 20 d’octubre del 2020

ELS SÍMBOLS SON NOMÉS AIXÒ: SÍMBOLS


El tema dels símbols és complicat; per això son símbols. La bandera és sempre un símbol important; hi ha qui jura defensar-la fins la mort i sovint una bandera ha estat l’excusa per fer guerres.

Las banderes  que ondegen a un Ajuntament tenen un reglament molt concret i si s’altera, entrem a un terreny llefiscós on els límits no son clars. Si posem una bandera diferent a les autoritzades, com l’estelada, la republicana o la del moviment LGTBI, sempre cap preguntar: i per què no posem la bandera del club de futbol local, la pirata, la de Santa Eulàlia, la del Vaticà, la de Barbados o las nàutiques?.  Fins i tot algú proposaria ben segur posar la franquista... Per tant, quan ens apartem del que està legislat sempre s’incorre en un greuge comparatiu: per què unes sí i altres no?

Ho dic perquè el passat dia 15, el Govern de Tiana (del que forma part el Grup Municipal Socialista) va determinar que les banderes de l’edifici de l’ajuntament estesin a mig pal com homenatge a l’afusellament de Lluis Companys, després d’un judici sense cap mena de garantia legal. Res a dir. Ara bé, estic convençut que el Grup Socialista exigirà fer el mateix el proper dia 9 de novembre i que les banderes onejaran a mig pal pels 80 anys de l’assassinat de Julián Zugazagoitia.

Perquè veureu, son vides paral·leles: els dos van dirigir mitjans de comunicació (Companys La Humanitat i Zugazagoitia El Socialista), els dos van ser diputats del Parlament espanyol, els dos van ser ministres de la República (Companys de Marina y Zugazagoitia de Governació), el dos van fugir a França amb la desfeta de la república, els dos van ser capturats per la Gestapo i lliurats a Franco, els dos van ser torturats, els dos fan ser sotmesos a un consell de guerra injust , els dos van ser afusellats y d’això fa 80 anys, tant en el cas de Companys com de Zugazagoitia. Per tant, per ser equànimes, tant Companys como Zugazagoitia mereixen un homenatge semblant.

Donat que Zugazagoitia és un important personatge del socialisme durant els anys trenta del segle passat, el Grup Municipal Socialista no oblidarà una efemèrides com aquesta d’algú tan proper ideològicament i tant injustament tractat. Estaré amatent a com estan les banderes al meu poble el proper dia 9 de novembre però estic segur que els companys del Grup Municipal Socialista faran el que han de fer davant un cas calcat al del dia 15 d’octubre. Perquè o tots o cap...

Perquè aquí rau precisament el problema. Si ens apartem del reglament i fem servir les banderes per retre un homenatge a qui ha estat mort sense un judici just, ho hauríem de fer també el dia 21 de novembre (20 anys de l’assassinat d’Ernest Lluch), o haver-ho fet al setembre (80 anys de la mort de Juilián Besteiro a una presó franquista), o als aniversaris dels afusellaments de Ignacio Seone, Vicente Mata, José González...i tants diputats socialistes assassinats per Franco a l’any 1936. I fora de la família socialista, ho hauríem de fer segurament el 9 d’abril (afusellament de Carrasco Formiguera), 8 de febrer (afusellament del general Escobar), 28 de març (mort de Miguel Hernández  a una presó franquista), 2 de març (garrot a Puig Antich), 27 de setembre (els darrers 5 afusellats per Franco), 6 d’agost (Josep Suñol, president del Barça afusellat pels falangistes al 36), etc...

És a dir, que ens passaríem els dies pujant i baixant banderes ja que, malauradament, ben segur que cada dia és l’aniversari d’alguna mort injusta. S’ha fet en el cas del morts tianencs per culpa de la pandèmia, que també son morts injustos?. Per això més val pensar en altre mena d’homenatges en lloc de les banderes. I en tot cas, si penseu que estic errat, si demano una acció decidida per part del Grup Municipal Socialista per retre el mateix homenatge a Julián Zugazagoitia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada