dilluns, 30 de setembre del 2019

UN POTI-POTI DAVANT L’EMERGÈNCIA CLIMÀTICA A TIANA?


He llegit amb força atenció un document de Junts per Tiana amb el títol “Per un poble verd” amb 115 mesures per fer front a l’emergència climàtica que el Ple municipal ha declarat al nostre poble. D’entrada m’he dit: “coi, 115 mesures!. Ni la Greta Thunberg en té tantes per incendiar els divendres de protesta global contra el canvi climàtic!”.

La sorpresa m’ha portat a llegir amb atenció el document. Al fer-ho he vist que algunes de les mesures que proposen Junts per Tiana si que estan encaminades reduir a zero les emissions netes de gasos d’efecte hivernacle (malgrat que en alguns casos no veig clar què pot fer Tiana). Us poso alguns exemples: desplegament del Pla d’Acció d’Energia Sostenible i Canvi Climàtic (PAESC) de Tiana, cobertes fotovoltaiques participades amb la ciutadania, avançar cap a una economia circular, revisar la xarxa de clavegueres, etc. Alguna necessito que me l’expliquin, com la instal·lació de dissipadors d’energia per gravetat. Mande?

El document confon alguns conceptes (com parlar d’ecologisme urbà quan hauria de ser ecologia urbana, com diria l’amic Salvador Rueda) i té mancances que crec importants (no inclou el tema de limitar el consum de carn animal, tan debatut recentment).

Fa també determinades propostes que degut ben segur a la meva ignorància no veig què  tenen a veure amb la reducció d’emissions d’efecte hivernacle. Francament conservar el patrimoni fotogràfic d’en Frasquito, senyalitzar l’accés a la serralada de Marina i la serralada Litoral, vetllar perquè les obres es facin en horaris habituals en una activitat comercial i avisant amb temps els veïns i veïnes, negociar l’opció d’espais per a locals comercials (necessaris si els que tenim els destinem a ús cultural) o arreglar els desperfectes del mobiliari urbà em semblen accions extraordinàriament lloables però no veig per enlloc com redueixen el CO2.

Penso que el document és un poti-poti de mesures, de diferent categoria, que segur ajudarien a millorar el poble però res a veure amb l’emergència climàtica que s’anuncia al títol. Jo, des de la meva ignorància en el tema, aconsellaria o bé esporgar aquelles mesures que no s’aguanten des del punt de vista de lluita contra el canvi climàtic o bé canviar el títol. 
I en tot cas dono quatre consells derivats de la meva experiència davant aquesta mena de propostes:

  • Una proposta no és millor perquè tingui moltes mesures: a vegades és preferible poques i eficaces
  • No totes les propostes es poden situar al mateix nivell: cal prioritzar-les

  • A la vegada cal fer un calendari, ja que no totes es podran fer a l’hora

  • Finalment sempre s’ha d’acompanyar d’un pressupost de costos i vies de finançament; si no és així, és sobretot un brindis al sol.

Ep! Tot de bon rotllo!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada