dimarts, 16 de maig del 2017

QUÈ HA PASSAT AMB EL SÍNDIC DE GREUGES DE TIANA?








L’Ajuntament de Tiana ha estat capdavanter en alguns fets importants i significatius. A les acaballes del franquisme, va ser el primer municipi de tot Catalunya en aprovar una moció de suport a la triple demanda de “Llibertat, amnistia i estatut d’autonomia”. També va ser el primer municipi de tot l’estat, a l’any 2000, en implantar la recollida selectiva porta a porta. I a l’any 1997 va crear la figura del Síndic de Greuges, quan un servidor de tots vostès feia d’alcalde. Tiana va ser també un dels primers municipis a disposar d’un Síndic i va promoure la iniciativa Ferran Almeida, dada que convé quedi reflectida a la nostra petita història. El primer Síndic va ser Rafa Armenteros que hi va posar molta il·lusió i va cobrir una etapa que recordo amb simpatia ja que va ajudar a salvaguardar en moltes ocasions i pràcticament sense mitjans, els drets dels ciutadans en relació amb l’Administració municipal.
El que sorprèn és que des del mes de desembre de 2010 que el darrer síndic Miquel Vilar, va presentar la seva renúncia al càrrec, aquesta feina està vacant, Han passat més de sis anys i mig, temps crec més que suficient per anomenar un nou Síndic que en realitat, després de la modificació del reglament feta, s’anomena oficialment "El/La Síndic/a Defensor/a de la Ciutadania"
Les condicions per ser Síndic són molt senzilles: ser major d’edat, ser veí de Tiana, no estar condemnat per inhabilitació i no presentar cap mena d’incompatibilitat. Em costa molt a creure que a Tiana, en sis anys i mig, no hagi estat possible trobar una dona o un home que compleixi aquests requisits i que, a la vegada, tingui interès per la cosa pública. Llavors què ha passat? Incapacitat dels regidors per aconseguir un consens com a mínim de 3/5 parts del Ple? Manca d’interès en la  promoció de mecanismes de democràcia participativa  així com un mecanisme de control de l’activitat de l’ajuntament de Tiana i en un apropament del ciutadà l’administració?. Per més que li doni voltes, no trobo cap justificació a aquest fet lamentable d’abandó d’una figura necessària i útil.
Sembla que per fi ara alguna cosa comença a canviar i fins el passat dia 15 d’abril l’Ajuntament ha tingut oberta una convocatòria per presentar la candidatura a aquest càrrec. Aquest tafaner seguirà amb atenció en què acaba tot plegat, però acabi com acabi, s’haurà arribat tard, molt tard.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada