dilluns, 16 d’octubre del 2017

EN SALVATIERRA I LES MATEMÀTIQUES




En Isaac  Salvatierra (que no Newton) és de lletres i això dels números no ho porta massa bé. Ha respost a la meva anterior entrada en aquest blog amb una mena de màgia matemàtica en la que també tergiversa el que jo deia. Crec que val la pena donar una resposta, si més no perquè mai se sap per quins camins un pot trobar la llum.
Malgrat que els números no ho diguin, en Salvatierra sosté que a Tiana hi ha una àmplia majoria independentista; no ho nego però ara per ara res ho prova. I per demostrar-ho afirma que és “una aberració tècnica agafar tot el cens i comptar com a vot del ‘no’ tota l’abstenció”. Si llegeix  amb atenció el meu article s’adonaria que jo només dic que “ 3151 tianencs i tianenques van votar que sí, el que representa exactament el 47,9%del cens de les darreres eleccions”. És a dir, mai he afirmat que el “no” és majoritari perquè això es impossible de saber ara per ara; només dic que el “sí” és insuficient i que ens situa en un escenari de probable igualtat tècnica, en tot cas mol allunyat de la majoria de la que en Salvatierra parla.
Del procés del dia 1-O a Tiana hi ha dos veritats totalment objectives: que la participació va ser baixa i els vots a favor de la independència no arriben a la meitat del cens.
En Salvatierra apunta una sèrie de factors per aquesta situació que evidentment els tria com li convé i que no repetiré. A banda que res diu de la meva afirmació que votar en els locals de sempre no afegeix més participació (com ho demostren les dades de Montgat i Badalona), crec que s’ha de valorar també el fet d’una mobilització sense precedents, la celebració d’actes a Tiana mai vistos en un procés electoral, tots els mitjans públics bolcats a favor del procés, la majoria de partits polítics de Tiana a una (fet insòlit) en aquest tema, una campanya que fa anys que dura, etc... Amb tot el respecte i reconeixement als tianencs que van anar a votar i al grup de persones que van treballar de valent per fer-ho possible, és evident que es miri com es miri les coses no van sortir com s’esperava en el que havia de ser el “vot de la teva vida”.
En Salvatierra barreja com li convé el 27-S amb el 1-O. Si son comparables, per què no es van donar per bons els resultats de les “plebiscitàries” del 27-S i van tornar a cridar a votar?. No entraré en aquest tema però si jo fos independentista la seva afirmació de que “entre el 27-S i el 10-O a Tiana es perden prop de 400 vots del ‘sí’”, més aviat em deixaria preocupat…
Al final de la seva intervenció en Salvatierra vol fer el trapella i pretén molestar-me (sense aconseguir-ho) dient que a les eleccions municipals de 2007 (fa 10 anys d’això!) només el 16,9% (relació entre els vots de la candidatura que jo encapçalava i el cens en aquell moment) volien que en Vallespinós fos alcalde de Tiana. Això és ben cert però també ho és que a les eleccions de 2015 només el 11,1% dels tianencs (si els comptes en fan de la mateixa manera) volien que en Salvatierra fos alcalde. Ja veus Isaac: per cada tianenc que t’estima a tu, 1,7 m’estimaven a mi. Les matemàtiques són així de dures!

2 comentaris:

  1. Insiteixo i ho deixo aquí (amb el que dèixa a la resposta del post anterior).

    1- Sí que hi ha proves que el ‘sí’ és majoritari a Tiana: el 27-S (com a mínim més del 63%, com a mínim) i l’1-O (94%, única certesa és aquest 94% del ’sí’, agradi o no, haver anat a votar).

    2- Les proves que el ‘sí’ és majoritari no són les que haurien de ser, cert. El que volem la majoria de catalans (moltes enquestes ho corroboren i també una majoria parlamentària) és votar-ho en un referèndum acordat. Ens volem comptar com cal. No és tan difícil d’entendre i d'acceptar que Catalunya és subjecte polític perquè així ho creuen la immensa majoria de catalans (inclòs el PSC que a l'Estatut aprovat el 30 de setembre del 2005 al Parlament va votar que "Catalunya és una nació").

    3- La participació va ser baixa (no tant com la del referèndum de la Constitució Europea) perquè hi havia policia pegant ciutadans a l’entrada els punts de votació, amb pilotes de goma i en alguns casos gasos lacrimògens (m’agradaria veure una denúncia clara de l’exalcalde en aquest sentit) i perquè el ‘no’ va boicotejar el referèndum. Amb tot, la mobilització del 'sí', ho dirà qualsevol politòleg que miri els resultats de l'1-O amb calma, és espectacular.

    4- A Tiana la participació també va ser baixa perquè hi havia un única escola fora del centre urbà perquè el PSC va ordenar a l’alcaldessa que no cedís els locals. Per això es ‘perden’ 400 independentistes (que no sabem si van anar a votar a poblacions veïnes, aprofitant el cens universal).

    5- A Tiana, acatar les ordres de Pedro Sánchez i Miquel Iceta és especialment greu perquè el 27-S va quedar constatat que al poble hi ha un ampli sentiment sobiranista. Girar l’esquena a una part important de veïns i veïnes del poble (no cedint els locals i deixant el poble tirat durant l’amenaça de l’1-O) és un error històric que el PSC arrossegrà per sempre més. Si quedés algú amb una mica de visió i estima pel poble al capdavant de l’agrupació local, això no hauria passat. Com es troba a faltar l’esperit d’aquell PSC de Tiana dels 80. El sectarisme (i la fal·lera de l’alcaldessa per posicionar-se dins les estructures orgàniques del partit) acabaran lamentablement amb l'hegemonia del PSC de Tiana, que es convertirà en un partit minoritari, com ja és a les eleccions al Congrés o al Parlament. És així, a no ser que algú amb visió i estima pel poble torni a agafar el comandament.

    ResponElimina
  2. Resultats electorals 21-D a Tiana.

    Bloc republicà: 62,48% dels vots (3.660). Participació del 88,5%.

    ResponElimina