divendres, 26 d’octubre del 2012

REFLEXIONS ARRAN D'UNA NOVA TAXA A TIANA



L’any 2001, un govern progressista presidit per un servidor de tots vostès, va eliminar el “rebut d’escombraries” i va augmentar l’IBI en la proporció equivalent, tot entenent que és un impost progressiu i per tant més just tot allò que s’hi relacioni. Aquesta operació va ser aprovada per unanimitat del Ple i no va tenir ni una sola al·legació. Ara, dotze anys després, el Ple del passat dimarts ha tornat a instaurar aquesta taxa a Tiana.
 
El govern que em va seguir (de IC-GENT i CiU) va posar en el seu programa la reintroducció de la taxa, suposo per esborrar-me també en aquest tema de la història tianenca, i la veritat que durant quatre anys no van tenir el coratge polític de complir aquestes promeses. I vet aquí que el nou govern de PSC i ERC és el que ha tornat a introduir la taxa, això si amb un al·lucinant vot en contra de CiU i una vergonyant abstenció de IC-GENT No em negareu que la vida dona tombs, sobretot la política!
 

Escoltant el ple vaig sentir afirmacions com a mínim curioses de part dels regidors. Uns quants exemples: “ficció d’incorporar la taxa a l’IBI a l’any 2001”, “no es pot barrejar IBI amb taxes”, “servei molt deficitari”, “taxa justa i modulada”, “obligació d’existència d’una taxa”, “taxa programada”...
 
Per això vull fer unes reflexions PERSONALS sobre una matèria que crec conèixer prou bé. I les faig un cop aprovades inicialment les noves ordenances per no interferir en el debat  polític.
 
Quatre números per començar:
 
1.      L’any 2001, al incorporar el cost de la taxa d’escombraries a l’IBI, es va fer un increment de 0,13 punts dins dels 0,78 del tipus i sobre un padró d’uns 190.000.000 de pessetes, significava una recaptació de 29.892.909 pessetes, que pràcticament cobria la totalitat del cost de la recollida. És a dir, l’eliminació de la taxa va néixer sense dèficit inicial, contràriament al que es va dir al Ple de dimarts passat.
 
2.      Mantenint les proporcions, els 0,13 punts sobre els 0,78 del tipus de l’any 2002 representen avui dia 0,08 punts sobre un tipus aprovat de 0,48 per l’any 2013.
 
3.      Donat que la recaptació per IBI prevista per l’any 2013 no serà inferior a 3.100.000 euros, els 0,08 punts que corresponen a la repercussió de  l’operació d’integració que es va fer l’any 2001, suposen uns 250.000 euros.
 
4.      Tenint en compte que la nova contracta que està a concurs és per un import màxim de 700.000 euros però que inclou també la neteja viària i que segons els darrers pressupostos, els costos es reparteixen aproximadament al 50%, el cost de la recollida (que és el que ha de cobrir la taxa) seria d’uns 350.000 euros, sense tenir en compte la baixa que pugui ver l’empresa adjudicatària; l’època que vivim és de gran baixes als concursos públics però està per veure.
 
Amb aquests números és evident que la necessitat econòmica de la nova taxa no es justifica  pel dèficit generat per les depeses de recollida de residus. La nova taxa ve a cobrir les obligacions derivades del Pla de viabilitat que obliga a uns ingressos addicionals d’uns 300.000 euros, com a conseqüència de la esperpèntica gestió econòmica del govern del sr. Muñoz (El Breu), gastant a tort i a dret en plena crisi.

 
Per obtenir aquests ingressos als que estem obligats es podria haver optat per reduir menys el tipus de l’IBI (fet que ens allunyaria del perillós topall del 0,40%) o bé creant una nova taxa o impost, que és pel que s’ha optat. Tant legítima és una opció com l’altre però en el fet de tornar a implantar la taxa d’escombraries li veig, al menys, aquests inconvenients:
 
1.      Canvi significatiu del subjecte passiu. Amb un cost introduït a l’IBI, qui paga és el propietari del bé immoble. En el cas de la taxa, qui paga és ‘arrendatari. No dic que estigui bé o malament; només dic que hi ha aquest canvi i per tant hi ha un desplaçament de costos de propietaris a usufructuaris...
 
2.      Gestió complexa: creuar el padró d’habitants (de gran mobilitat) i el padró de l’IBI no serà senzill. De fet, ja no ho era i molt abans de l’any 2001. Els beneficis fiscals no s’aplicaran d’ofici i requeriran d’una sol·licitud expressa, caldrà fer inspeccions del autocompostatge, caldrà obtenir les dades de l’ús de la deixalleria (se suposa que de l’any anterior encara que l’ordenança no ho diu), etc.
 
3.      Rendiment incert: amb el gran número de beneficis fiscals que conté l’ordenança (per ingressos familiars, per ser pensionista, per ser jove, per practicar el compostatge casolà, per l’ús de la deixalleria, etc) és impossible saber avui per avui quin seran els ingressos reals que s’obtindran per la nova taxa i si s’acompliran les necessitats financeres que es persegueixen amb aquesta nova taxa.
 
4.      Redueix la progressivitat social en relació a l’IBI. Un exemple: una parella que visqui a una mansió de mes de 240 m2 pagarà menys que una família nombrosa de 6 persones a un pis de 60 m2.  D’entrada sembla que els possibles econòmics d’una i altre siguin força diferents.
 
5.      Afegeix complicació a la tramitació política. L’aprovació de taxes i pressupost és sense dubte el principal escull per qualsevol govern i més si és de minoria. Cada any, a més de discutir l’IBI ara caldrà discutir una nova taxa. Donada la irresponsabilitat d’alguns grups municipal (com CiU que va votar en contra dimarts passat) no albira un procés agradable.
 
6.      El ciutadà es trobarà amb un nou pagament que feia més de 10 anys que havia oblidat. No semblen temps propicis per a noves fiscalitats...
 
7.      Necessitat d’explicar molt bé als ciutadans que s’ha fet. I no serà fàcil. En tot cas, dir que s’ha fet una reducció de l’IBI per a compensar aquesta nova taxa no és cert (o només ho és en petita part) i convindria abordar la campanya informativa amb transparència
 

L’opció per poder complir els compromisos financers de l’ajuntament de Tiana és clara: o incrementar més l’IBI o introduir una nova taxa. El Govern actual, amb tota legitimitat, ha optat per la darrera i la bondat del que es va fer dimarts passat no la sabrem fins a finals de 2013. El que passa és que la realitat és tossuda i de la mateixa manera que la “ficción” de 2001 ha funcionat prou bé i sense oposició, cal veure qui futur li espera a la nova realitat. I aquets comentaris PERSONALS no són matèria de "banyes"!
 

Proper Post: Dimarts 30 d’octubre de 2012

 
Tema: SR. MUÑOZ, EL CONVIDO A FER UNA CERVESETA A CASA MEVA!

 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada