dilluns, 27 d’octubre del 2014

QUI ÉS TIANENC?


Qui és tianenc (o tianenca, és igual). Després d’una reflexió profunda, aquesta pregunta té vàries possibles respostes.
En teoria, es podria definir com a tianenc  aquell que ha nascut a Tiana. En aquest cas, el número de tianencs seria molt reduït ja que la proporció de nascuts al poble dins de la població actual  és molt petita donat que el creixement (moderat i equilibrat) s’ha fet fonamentalment en base a persones que hi hem vingut a viure. Si la definició de tianenc fos aquesta, un servidor (malgrat que hi porto 31 anys vivint-hi) hauria de renunciar al gentilici. Potser aquesta definició de nascut a Tiana serviria per aquells que alguns s’entesten a anomenar pota negra.
Una altre possibilitat seria dir que tianenc és aquell que viu i treballa a Tiana (idea inspirada en una frase del ex-molt honorable). Bé, aquí tenim un altre problema: la gran majoria de persones de Tiana treballen fora del poble, sobretot al Barcelonès, segons estadístiques que he pogut consultar. Per tant, aquesta definició tampoc és vàlida i només serviria per aquells (homes i dones) que es dediquen a fer la feina de casa seva a banda d’un número reduït que treballen a l’Ajuntament (la primera empresa del poble en número de treballadors) o al comerç i serveis locals.
Una tercera via és recorre el que diu la web “No ets de Tiana si no...” on hi trobem definicions si no més curioses. Per ser tianenc “ t'has d’haver congelat de fred a la Sala Albéniz”, “cal haver anat a l'escola de les monges franciscanes”, “ has d’haver cantat a les caramelles”, “ esperar el directe a Arc de Triomf”, “trobar rovellons a la Conreria”, “pelar-te de fred als entrenaments de patinatge al poli”  o “haver anat a comprar a Can Quela”. Es comprova que a vegades ser tianenc pot arribar a ser dur però de nou ens trobem en la dificultat que només una petita part de la població actual podria gaudir del gentilici. Per exemple, un servidor que sóc home, difícilment hagués pogut anar al col·legi de les franciscanes!
Després de molt reflexionar he arribat a la conclusió que ser tianenc és un sentiment però sobretot és un acte administratiu: tianenc és aquell que està empadronat a Tiana. I això per què?. Al meu humil entendre les raons són evidents:  si estàs empadronat contribueixes a l’economia del poble a través dels impostos (per exemple, el de vehicles a motor) i també pels diners que l’Estat aporta al poble que estan en funció de la població empadronada. Per tant, qui viu a Tiana i no hi està empadronat utilitza els serveis comuns i no contribueix al sosteniment en la seva totalitat. Lleig!. Però la principal raó no és econòmica: qui està empadronat té el dret a votar a les eleccions municipals i contribuir a escollir el millor equip per gestionar el poble. Si estàs empadronat pots exercir allò que algú diu de que “el poble els posa, el poble els treu”.  Si no estàs empadronat, no ets tianenc de ple dret per molt que t’omplis la boca i altres decidiran per tu cada quatre anys.

Quan estava escrivint aquest entrada m’assabento d’unes declaracions de l’Alcaldessa a Ràdio Tiana de que un alt percentatge (sembla que per damunt del 20%) dels que han signat una instància reclamant intervenir (dret al que evidentment dono suport) als assumptes del poble no estan empadronats. La meva capacitat de sorpresa s’està esgotant: aquest comportament ve a ser més o menys com si el meu veí (al que estimo molt) em vingués a dir com ha de ser la distribució de mobles del meu menjador. Segur que ho faria amb bona voluntat però un servidor, molt educadament, l’enviaria a pastar. Una mica de congruència ens aniria bé a tots... si més no per poder fer servir el vot per defensar les legítimes posicions de cadascú!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada