dimarts, 7 d’octubre del 2014

PARLANT DE CORBES: LA SENTÈNCIA I L'EXECUCIÓ

A Texas (i a molts altres llocs) , per acabar ajusticiant a un desgraciat cal que un tribunal ho hagi decidit prèviament. Sempre he pensat que és més important la sentència que la seva execució ja que aquesta és simplement la conseqüència. És també cert en el cas de la doble corba de Tiana que tant surt a les xarxes socials darrerament. Penso que qualsevol debat necessita informació objectiva i sense voler entrar (de moment) en el fons de la qüestió vull aportar algunes dades de com va començar tot i que cadascú n’extregui les conclusions que cregui oportunes.

Des de que el Pla General Metropolità (PGM) de 1976 va dissenyar la rectificació de la corba, les finques van quedar afectades, com succeeix a tot el tram de l’Avinguda Isaac Albéniz i a altres punts del poble.   Cap govern, durant 34 anys i malgrat la capacitat inversora que es va viure al menys en una part d’aquest període, va fer res per executar el PGM fins que al gener de 2010, el govern del (IC-GPT + CiU) i només amb el seus vots i sense cap mena de debat previ, va instar l’instrument urbanístic que ara permet executar les obres (la sentència). La pregunta és perquè ho va fer, perquè just en aquest moment i si els interessos que es pretenia defensar eren tots públics.

El govern del Sr. Muñoz (El Breu) va fer més cosses. Va demanar insistentment (ho sé de primera mà) a la Diputació de Barcelona un estudi de mobilitat que es va lliurar a finals de 2009. En aquest document, i dins del programa d’actuacions es recomanava l’eliminació del revolt (pàgina 249) i justificava la seva execució.

Com queda ben clar al recull de frases, el Sr. Hernández (regidor d’urbanisme del govern del Sr. Muñoz) diu clarament “que es tracta d’una operació consensuada amb els propietaris afectats”, Per tant, tot tira endavant amb el consens dels propietaris (cosa que també es mentida perquè posteriorment hi ha contenciosos i al·legacions per part d’aquests) i sense tenir en compte per res l’opinió dels ciutadans.  Simplement suposen que aquestes maniobres a les acaballes de la legislatura els hi donarà rèdits electorals, un immens error com es va demostrar.

I l’element clau: uns dies abans de les eleccions municipals de 2011, quan ja no hi ha control del Ple, el Sr. Muñoz signa un conveni d’expropiació amb els propietaris del terrenys amb tres elements claus:

  • ·       L’expropiació es justifica per la connexió, el que crea obligació. Això ja ha passat a altres puntis de Tiana: per exemple, CiU fa molts anys va instar l’expropiació dels terrenys de l’antic camp de futbol per fer-hi una instal·lació esportiva i per això es va d’haver de construir la pista una vegada feta l’expropiació sota el perill de reversió als antics propietaris.
  •      Concedeix uns aprofitaments urbanístics dels que mai ha estat clar el seu benefici
  • ·       El compromís de pagar 250.000  euros als propietaris, sense disposar ni consignar aquests diners i que ha suposat una obligació del nou govern, una més enmig del desastre econòmic produït per l’equip del Sr. Nolis,
Per tant, un tema que estava en hibernació el va despertar el Sr, Muñoz, per raons que se’m escapen, amb una sèrie de passos obscurantistes que han portat a on som.  Fins i tot un cop el poble els va treure del govern, des de l’oposició  IC-GPT i CiU han fet preguntes i mocions als plens des de 2011 preguntant sobre l’estat d’execució del “seu” projecte. Ara aquests mateixos partits, vista la reacció produïda, han endegat un nou episodi de transformisme polític intentant justificar el que no és justificable.

Aquesta és la història de la sentència, decisiva. Un altre dia parlarem de l’execució.

 Col·lecció de frases recollides de les actes de Plens

Que es tracta d’una operació consensuada amb els propietaris afectats que són plenament conscients de la necessitat de millorar aquest difícil pas de vehicles i sobretot per als vianants” (Sr. Hernández, regidor de GPT, Acta del Ple del dia 12 de gener de 2010).

Tirar una actuació d’aquestes característiques endavant per solucionar una problemàtica grau que hi ha” (Sr. Hernández, regidor de GPT, Acta del Ple del dia 12 de gener de 2010).

“Planificar l’obertura de la connexió viària entre el Passeig de la Vilesa i l’avinguda Isaac Albeniz, una actuació llargament esperada i que ha de comportar la millora de la mobilitat i la recuperació per als vianants de l’entrada a aquesta part del casc antic del poble” (Sr. Hernández, regidor de GPT, Acta del Ple del dia 12 de gener de 2010).

“A la capella existent a Can Regàs, que d’acord amb les previsions del projecte va al terra, hi ha unes pintures murals de Josep Obiols, que és un dels grans pintors catalans del segle XX” (Sr. Almeida, regidor del PSC. Acta del Ple del dia 12 de gener de 2010).

“Ocupar els subsòl dels carrers en règim de concessió no en venda, per fer places d’aparcament”  (Sr. Hernández, regidor de GPT, Acta del Ple del dia 12 de gener de 2010).

“Es va preveure una execució del Pla en dues fases, la primera consistent en l’obertura del vial de connexió i que és la que actualment està en fase de tramitació, i la segona i que queda diferida en el temps consistirà en la substitució els actuals habitatges unifamiliars per habitatges plurifamiliars amb baixos comercials”. (Sr. Hernández, regidor de GPT, Acta del Ple del dia 11 de gener de 2011).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada