dimarts, 5 de març del 2013

RÀDIO TIANA (II)



A l’entrada del passat dia 13 de febrer vaig comentar els inicis de Ràdio Tiana. Ara vull repassar breument els seus anys de consolidació, fins al final del meu mandat com alcalde (juny de 2007). Ho faig de memòria per tant és possible que cometi alguna imprecisió o oblit que, no obstant, no alteraran la imatge de la realitat.

D’ençà la seva inauguració, Ràdio Tiana va ser un viver de “nous periodistes” que posteriorment s’han obert camí a diferents mitjans de comunicació. Aquest és un important resultat de la nostra emissora local. Ja des del primer moment hi havia gran varietat programes,  que cobrien una programació ininterrompuda. Recordo encara  l’arribada del primer ordinador i el que va suposar aquesta millora tecnològica; també els problemes amb l’antena per aconseguir que la senyal arribés a tot el poble. Malgrat que sempre el funcionament de la ràdio s’ha basat en voluntaris, gradualment es va anar professionalitzant el personal fins arribar a disposar de cinc persones en plantilla, entre tècnics i periodistes.  Sensacionals els pastorets apòcrifs que els polítics van fer durant varis anys...

Una altre fita important dels responsables llavors de l’emissora fa ser la posada en marxa de la web municipal, una de les primeres que hi va haver a Catalunya, que va ser innovadora i en la que costava trobar-hi l’origen institucional. Recordo també (a una certa edat els records s’acumulen) la festa d’inauguració de la web feta a la Plaça de la Vila. Va ser un hapenning típicament tianenc...

Una part important d’aquest període la responsabilitat de la direcció de Ràdio Tiana va ser primer d’en Isaac Salvatierra (que va passar a ser Comissionat)  i després, durant molts anys, de Gemma Liñán. Crec que entre ells temporalment hi ha haver un altre director,  però  va durar molt poc i no recordo el nom. A partir de l’any 2005 es van anar fent oposicions per consolidar aquests llocs de treball i quan va tocar fer-ho amb la direcció, la Gemma no s’hi va presentar, per raons que per mi encara avui són un misteri ja que el plec de condicions no n’hi havia cap d’excloent. En aquell moment el Regidor responsable de comunicació era en Adrià Soler (ERC). Es van celebrar les oposicions i la guanyadora va renunciar pocs dies després (o no va arribar a prendre possessió, no recordo) i finalment va ser el següent en els resultats de les oposicions (en Cristian Peralta) qui va entomar la direcció fins que a l’any 2007 el Sr. Muñoz (El Breu) el va convidar a marxar.

Entre els molts serveis públics que l’emissora municipal va fer durant aquells cal incloure el haver obert la política local a tot el poble. A més de programes de política (debats setmanals, retransmissió de plens, debats a la Sala Albèniz, entrevistes a l’alcalde amb intervenció d’oients, etc.) els informatius de Ràdio Tiana feien un marcatge estricte de la tasca dels polítics. A base de rodes de premsa setmanals que convocava l’alcalde (amb assistència també de El Punt, en aquells anys referent de la premsa en paper) s’obtenia material suficient per omplir informatius al llarg de tot el dia. I quan l’alcalde feia alguna declaració, a continuació sortien les declaracions de la resta de portaveus municipals que sovint el posaven a caldo, especialment el Sr. Muñoz, sempre disposat a carregar a tort i a dret. Evidentment a un servidor no sempre el tractament de les noticies eren de la seva complaença però en cap cas vaig fer res per canviar-ho.  Mai més ha tornat a passar això i personalment em sento content d’haver contribuït a un debat polític obert i sincer a Tiana.

Què quina repercussió tenia tot aquest esforç?. Hi ha qui pot dir que en aquells anys el seguiment de Ràdio Tiana era baix. No ho crec. Es va aconseguir informar i interessar als ciutadans a la política local. Tots els polítics tenien ganes de sortir per ràdio i per converses amb tianencs es deduïa que la informació que tenien l’obtenien bàsicament de l’emissora municipal.

Tot això es va perdre amb el Sr. Muñoz el Breu i encara no s’ha recuperat. “Batalletes” nostàlgiques? N’esteu segurs? En tot cas, es va perdre transparència democràtica... Un servidor de tots vostès té anotades les vegades que entre 2007-2011 i com a cap del grup Municipal amb més regidors, em va trucar ràdio Tiana per fer alguna mena de declaracions. No arriben a 10 en quatre anys!


Proper Post: Dijous 7 de març de 2013
Tema: CRÒNICA D’UN PLE MÉS AVIAT BUIT

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada