dijous, 21 de juny del 2012

BALANÇ DEL PRIMER ANY DEL GOVERN D'ESTER PUJOL

El temps passa volant i vet aquí que ja fa un any de tota la història que he anat explicant en aquest bloc: campanya electoral de les municipals de 2011 a Tiana, negociació i formació del nou govern d’Ester Pujol. Ha transcorregut ja una quarta part de la legislatura i és moment de fer-ne una valoració, amb una mica de retard i  evidentment des d’un punt de vista estrictament personal.
1.       El nou govern ha hagut d’afrontar un problema inesperat  que ben segur li ha trastocat tots els seus plans inicials:  el fort dèficit econòmic, herència del govern del Sr. Muñoz (sortosament el breu) amb més de 1,5 milions d’euros de factures de proveïdors no consignades. Aquesta situació, que va fer de Tiana un dels ajuntaments més endeutats de tot Catalunya, fou provocada per  les alegries de despesa  del Sr. Muñoz a la batuta (de l’orquestra formada pel Sr. Nolis, la Sra. Rué i un càrrec de confiança) que va contractar a tort i a dret nou personal i nous serveis, amb una  previsió onírica d’ingressos que mai es van materialitzar. Ester Pujol ha elaborat un veritable Pla de Sanejament (no els successius esborranys no tramitats del govern anterior), amb l’ajut de la Diputació de Barcelona,  full de ruta que haurà de permetre sortir del forat al que ens van portar. D’altra banda, el préstec per pagament de proveïdors (autoritzat per govern de l’Estat però pagat per l’Ajuntament de Tiana, a un interès que certament no és baix)  alleugerà la situació. Per tant, gran part dels esforços de la nova alcaldessa i el seu equip s’han centrat en aquest important tema i, sens dubte, ha suposat durant els primers mesos una limitació d’energies per altres assumptes. No obstant això, s’ha aconseguit també aprovar un pressupost que ha hagut d’esperar conèixer el Pla de Sanejament, que lògicament el condiciona.

2.       El nou govern ha treballat en el Pla d’Actuació Municipal, ha aconseguit l’acord amb Montgat pel tema dels aparcaments,  ha gestionat sota circumstàncies de crisi reduint despeses, ha mantingut un calendari dens de manifestacions culturals i cíviques, ha potenciat el cicle nadalenc, ha canviat el format de la revista municipal, etc. Com no podia ser d’altra manera, alguns actes tradicionals s’han perdut (com la passada dels Tres Tombs i el concert de sardanes del Dia de la Dona Treballadora) i altres s’han mantingut (com el cercle de Música Antiga). Aquesta diferent situació demostra que no sempre les persones que hi ha darrera impulsant determinades accions són capaces de mantenir la continuïtat si el taló de l’Ajuntament es redueix.

3.       Per fer el balanç d’aquest any s’ha de parlar també de l’oposició. Hi ha una part de l’oposició que està instal·lada en un posat purament destructiu. Em refereixo a CiU i IC-GENT, que malgrat que han estat l’origen del problema ara no volen formar part de la solució. No han donat el seu vot favorable a cap dels instruments que el govern d’Ester Pujol  ha posat damunt de la taula per superar el problema econòmic: ni a les taxes, ni al pressupost, ni al Pla de Sanejament, ni a la petició de crèdit per pagar proveïdors, etc. Aquells que durant quatre anys han estat incapaços de governar bé , ara no saben fer una oposició responsable; estic convençut que la seva manera de fer les coses i la manca de dedicació i feina que hi ha al darrera, els allunyarà cada vegada més del vot dels tianencs i tianenques.  En canvi, el Sr. Gonzalo com a representant del PP, exerceix de manera constructiva el seu paper, recolzant tot allò que creu que és bo per Tiana, més enllà dels posicionaments ideològics de cadascú.

Això  acaba de començar; s’ha jugat només una petita part d’un partit que és a quatre anys, però el govern d’Ester Pujol està en condicions i té la il·lusió per aconseguir que Tiana avanci malgrat totes les dificultats que està creant la crisi i l’abandó del Govern de Catalunya de determinades polítiques que hauran d’assumir, en allò que puguin, els Ajuntaments.

Proper Post: Proper Post: Dilluns 25 de juny de 2012
Tema: ELS PROBLEMES DE L’ESCOLA DE MÚSICA I DANSA DE TIANA


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada