dilluns, 24 de juliol del 2023

AVUI NO VA DE “PÁJARUS” SINÓ DELS RESULTATS ELECTORALS D’AHIR


Tafaner com soc de la vida política de Tiana, no em queda altre remei que parlar dels resultats de les Eleccions Generals d'ahir. Al poble ha guanyat el PSC  i això fa molts anys que no passava. Un total de 1353 ciutadans (un 27% dels vots) i amb una participació del 71%, han donat el seu suport a l'única opció viable per aturar a la dreta i a l'ultradreta al conjunt de l'Estat. Aquest resultat pels socialistes suposa més que duplicar els vots obtinguts l'any 2019 mentre que els partits autodeclarats independentistes han perdut molts vots: ERC ha tret la meitat de fa quatre anys i JxCat ha perdut més de 200 votants en aquest temps.

Aquests resultats a Tiana coincideixen amb el que ha passat a tot Catalunya: victòria folgada del PSC i davallada forta dels partits independentistes, on han resistit millor els de Puigdemont que els de Junqueras. Assenyalar també l'èxit de la resta de l'esquerra (representada per SUMAR).

Però a Tiana els resultats tenen una segona lectura. Per exemple, el vot als socialistes quasi s'ha duplicat en només dos mesos, ja que ha passat de 698 votants a les Municipals a 1353, més de 10 punts d'increment. És a dir, que de 650 votants que no van votar la llista socialista encapçalada per algú que ja no és del partit, sí que ho han fet ara. És un tema per a reflexionar per si el socialisme no va ser capaç de presentar un candidat i un programa prou atractiu a les municipals del mes de juny.

No soc babau i sé que l'anàlisi ha d'incloure altres factors, com és la diferència de participació entre municipals i generals i el fet que l'agrupació JuntsxTiana, guanyadora folgada a les eleccions municipals, no s'ha presentat com és lògic a les generals. És a dir, els votants de l'opció encapçalada per l'Isaac han estat orfes en aquestes eleccions i han anat a parar a altres partits. A quins? Bé, penso que majoritàriament al PSC i a SUMAR, és a dir a partits d'esquerra que són els únics que han augmentat en electors en els darrers quatre anys. Això ens portaria a deduir que dins de JxT s'aixopluguen molts electors d'esquerres que ara per ara no troben prou atractius als candidats que es presenten a les municipals. El graner per fer creixer al PSC a Tiana és fàcil d'identificar.

Sigui com sigui, el que és evident que 650 votants s'han sentit socialistes a aquestes eleccions i que, en canvi, no van votar PSC fa dos mesos. Aquests 1300 votants coincideixen sobre manera en els vots que havíem tingut els socialistes a Tiana en els nostres millors moments, quan governàvem. Els números encaixen i a la vegada permeten reconèixer, un cop més, l'intel·ligència dels votants que saben destriar en funció dels candidats.

Sé que des del PSC local s'ha pres bona nota i que a la nova etapa que fa poc s'ha obert, podran treballar amb tranquil·litat i determinació en la tasca municipal que porta en solitari en Miquel Santiago, per aconseguir que tots els votants socialistes que hi ha a Tiana exerceixin com a tals també a les municipals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada