diumenge, 9 d’octubre del 2016

PAISATGE POLÍTIC DE TIANA (entrada recuperada)




((He aconseguit recuperar l’entrada del dia 19 de setembre que misteriosament va desaparèixer d’aquest blog))




En realitat a Tiana el curs polític comença després de la Festa Major, per tant avui. Amb aquest nou curs s’inicia el segon any de la legislatura inaugurada al juny de 2015; tenim doncs l’experiència d’un any per a intentar descriure per damunt el paisatge polític al poble.
Es resum i en poques paraules: els partits de govern, governen i els d’oposició (alguns encara sense nom enregistrat) experimenten, en més o menys grau, la duresa de les travesses dels desert que duren quatre anys. Fora de Junts per Tiana (JPT) tota la resta de partits han abandonat qualsevol relació continuada amb els simpatitzants i votants, confiats ben segur que n’hi ha prou en encendre la fogata uns mesos abans de les properes eleccions.
En canvi, Junts per Tiana JPT (en el més pur estil GPT, els de GENT recordeu?) no paren: mantenen una web “molt professional”, presenten denúncies judicials contra l’ajuntament, organitzen assemblees abans dels plens, fan recomptes de caques de gos pels carrers de Tiana, munten passejades per identificar barreres d’accessibilitat, fan botifarrades, pràcticament son els únics que presenten mocions i preguntes al Ple, etc etc.  És a dir, mentre la resta de partits viuen instal·lats en la comoditat de que les urnes estan lluny, Salvatierra i els seus deuen pensar que l’agitació política permanent garanteix rèdits. I això a Tiana no està estrictament correlacionat, com els hi explicarien els responsables, breus, de GENT.
Crec que a Tiana, vista la situació actual, hi ha al menys tres partits que patiran molt al 2019. Un serà l’antiga Convergència (o com finalment es digui), que fa més de 20 anys que no aixeca cap al poble independentment del candidat/a que presentin. L’altre serà el PSC, per raons tant internes com externes, però que deixo per un altre dia l’anàlisi d’aquest cas particular. I el tercer serà Junts per Tiana malgrat la “kermesse” permanent que tenen muntada.
M’explico. A Tiana el plantejament “som del poble, no som de cap partit tradicional” té un espai significatiu malgrat que mai ha estat majoritari en cap elecció municipal. Aquest espai ara estarà disputat per la presència segura de Podem/Comuns, vist el resultat de les darreres eleccions i dels moviments que s’estan fent a nivell nacional. Llavors en Salvatierra i els seus estaran en l’atzucac de decidir si fan alguna mena de coalició o bé es mantenen com estan; en el primer cas perdran una part important del seu discurs i en el segon repetiran l’error de no haver pactat amb les CUP per raons purament personalistes.
Tot plegat força interessant, no a escala mundial però si en el petit microcosmos de Tiana, que al cap i la fi és l’objecte d’observació d’aquest blog. Ah, i em comprometo a treure el nas al menys un cop a la setmana. De debò!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada