dimecres, 22 de novembre del 2023

ELS PÁJARUS MENTIDERS

 


L'anomenat "ocell mentider" (el seu nom científic és Menura alberti, que ja té nassos; si no em creieu, busqueu a Wikipèdia) és una espècie d'ocell passeriforme de la família Menuridae endèmica de les selves humides subtropicals de l'est d'Austràlia. Fins ara només s'havia trobat en una petita regió fronterera entre Nova Gal•les del Sud i Queensland. No obstant, aquest ornitòleg, que estudia l'avifauna de Tiana, té fonamentades sospites que aquí també han aparegut "pájarus mentiders", i no només al Ple de l'Ajuntament. Intentaré explicar i justificar les meves darreres troballes ornitològiques.

Primer uns antecedents. Resulta que els pardals, amb la seva majoria aclaparadora, van aprovar inicialment pujar l'IBI un 24%. El "pájaru sociata", que no havia votat a favor, va treballar el tema, va presentar una reclamació dins el termini i en la forma escaient durant el període d'informació pública, va saber negociar i va arribar a un acord amb el Govern per, de moment, reduir a la meitat la pujada per 2024. I vet aquí que això que semblava una bona notícia ha desfermat la ira del flamenc i de l'àguila de Sant Joan, que van escampar per les xarxes coses com:


Al veure aquest comportament em vaig preguntar: estarem davant la presència de pájarus mentiders a Tiana?. I vaig fer el següent estudi:

Suposem una propietat amb un valor cadastral de 300.000 euros. El que es pagaria els anys 2024 i 2025, fent un comparatiu entre la proposta inicial del govern de Tiana (0,671%) i el que determina el pacte propiciat pel PSC (0,604%), i obert a altres grups,  és el següent:


 

2024

2025

Segons proposta inicial del Govern (0,671%)

2013 €

2013 €

Segons pacte amb el PSC (0,604%)

1812 €

2013 €

TOTAL

3825 €

4026 €

 És a dir, reduint la pujada de l’IBI al 12% a l’any 2024 e igualant al 2025 la puja inicialment prevista (suposant que no es torni  a negociar ja que ha de passar de nou pel Ple) de cap manera hi ha un increment, sinó que s’estalvien 201 euros en el cas de una propietat de 300.000 € de valor cadastral. En cap cas un augment com alguns diuen.

Per tant, segons els resultats de l'estudi, estem davant de pájarus mentiders perquè si l'any 2024 es paga un increment que és la meitat del inicialment aprovat i el 2025 el que està (de moment) previst és que s'iguali, és impossible que l'increment en dos anys sigui el mateix ni molt menys un 25,44%.  És a dir, l’any 2024 es pagarà ben segur menys; l’any 25, com a molt igual amb pacte que amb sense pacte. Només cal saber fer els números i conèixer les bases de l'IBI. I tampoc cal insultar.

Per tant, que NO US ENGANYIN amb números que no són veritat ni en suposades iniciatives ciutadanes quan resulta que un pájaru regidor coneix amb exactitud quantes firmes s'havien recollit al moment que va vomitar les seves paraules. El fet és que amb el pacte entre pardals i el pájaru sociata, l'any 2024 es pagarà menys del previst i el 2025, com a molt, el mateix.

I si algun pájaru creu que estic errat, ho discutim, però sense insults si us plau. Només soc un humil ornitòleg.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada