divendres, 3 de febrer del 2017

LA PLAGA HA ARRIBAT A TIANA?




Els boscos de pi pinyer del Maresme estan greument afectats per diverses causes però principalment per dues plagues provocades per l'escarabat Tomicus i el fong Thyriopsis halepensis. El resultat és la mort de moltíssim arbres, que agafen un color grisós i que es distingeixen perfectament entre la verdor de les pinedes. Si aneu per l’autopista de la costa fins a Palafolls veureu moltes pinedes afectades: es calcula que són quasi 1000 hectàrees.
Els arbres malalts s’han de tallar i cremar la fusta per evitar la propagació de la plaga, que té lloc a primavera. La manca de recursos i la propietat privada de les pinedes fa que les actuacions fins ara hagin estat molt escasses i com a conseqüència de tot plegat es produeix una ampliació de la malaltia. El resultat final és el mateix que un incendi forestal: els arbres s’hauran d’acabar retirant, creant clapes buides entre el verd de les pinedes. Estem en greu perill d’un canvi brutal al paisatge del Maresme i els recursos que fins ara han posat damunt de la taula la Diputació de Barcelona, Consell Comarcal i la Generalitat son manifestament insuficients i estan més aviat entretinguts en fer avaluacions que en donar solucions.
Fins on jo sé, les pinedes de Tiana han estat fins ara lliures de la plaga. Però l’altre dia, passejant pel camí de l’Alegria, vaig descobrir un grup d’uns tres exemplars de pi que semblen afectats per la plaga o, com a mínim, presenten els mateixos símptomes. Crec que seria important que des de Medi Ambient de l’Ajuntament s’ho mirin perquè aquesta malaltia, igual que un foc, quan s’inicia és molt senzill d’atallar però quan comença a expandir-se exponencialment o no té aturador o és molt car.
No cal ser alarmista però hem d’estar atents a l’aparició d’aquesta plaga al nostre municipi ja que pot posar en perill un bé tan preuat com és el paisatge.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada