dimecres, 22 de febrer del 2017

CARITAT/SOLIDARITAT O JUSTÍCIA SOCIAL?





Al mes de juliol passat vaig fer una entrada en aquest humil bloc amb el títol “TIANA, UN POBLE DE RICS”. Avui l’entrada serà una reflexió personal i íntima al voltant d’aquest tema. El passat diumenge vaig veure a una botiga de Tiana que hi havia una cistella per recollir donatius de menjar amb un rètol que informava que a Tiana hi ha 40 famílies que estan sota el llindar de la pobresa. Suposa que la xifra és relativament petita si la comparem amb altres poblacions, però hi ha famílies (amb nens i persones grans) entre nosaltres que pateixen molt i això colpeja més perquè “són dels nostres”, potser amb un  pèl d’egoisme.
Vagi per endavant que considero que és una iniciativa totalment lloable encara que desconec ara per ara qui són els impulsors de la recapta. Tenen tot el meu suport i reconeixement. Però vaig portar la reflexió més endavant: una estima del valor econòmic del que hi havia al cistell era relativament baixa. Tampoc sé si era d’un dia o de varis dies.  La pregunta que em faig és la següent: no hi hauria cap altre manera més eficaç d’ajudar a aquestes famílies a sortir de la pobresa que recollir aliments a les botigues de Tiana?
L’economia familiar és molt complexa: cal pagar lloguers o hipoteques, serveis (llum, gas, etc) a preus abusius, roba, material escolar, productes de neteja, transport,etc...i per suposat cal menjar. Crec que per ajudar a superar tot això a aquells que estan sota el llindar de la pobresa fa falta un ajut integral que va més enllà de cartons de llet o paquets de pasta.
La política és sempre establir prioritats i no crec que hi hagi una prioritat més punyent que ajudar a sortir de la pobresa als que viuen entre nosaltres, en un ambient “de rics” (segons les estadístiques). I més quan el pressupost per ajudar a 40 famílies no crec que sigui descomunal. I parlo de polítiques nacionals que haurien de passar per rendes mínimes bàsiques o per subvencions eficaces a tots els nivells, però també de polítiques locals que haurien de ser el darrer graó de defensa i suport dels ciutadans que viuen a Tiana.
Segur que aquestes suports ja els dóna l’Ajuntament però el tema és si són suficients; per la recapta no ho sembla. Estem un cop més davant de la disjuntiva: caritat o justícia social. Al menys, així ho penso jo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada