dilluns, 9 d’octubre del 2017

1-O A TIANA



He deixat passar un dies abans de comentar els resultats del 1-O a Tiana per mirar de tenir perspectiva encara que tot va tan de pressa que les notícies caduquen aviat. El dia 1 d’octubre, tal com va dir la alcaldessa al ple de la protesta, va poder votar amb tranquil·litat tothom que va voler i a més es va fer en un local de propietat municipal. Això va ser possible gràcies a l’esforç d’un grup de ciutadans que van treballar de valent, tal com han explicat posteriorment potser amb una mica massa d’èpica...

Anem a comentar el resultats. En quant a participació, a Tiana van votar (segons els resultats “oficials”) una mica més de la meitat del “cens” (51,29%), Aquesta baixa participació alguns l’han atribuït al fet de que l’alcaldessa no va deixar els locals habituals. Bé, si es té en compte que a dos poblacions properes com són Montgat i Badalona on les alcaldesses si van deixar els locals de sempre, la participació respectiva va ser de 52,48 i 35,31. Per tant, votar o no als locals de sempre no sembla ser un factor decisiu per la participació.

També hi ha qui diu que donades les llargues cues a Tiana “molts” van anar a votar a altres municipis. És possible però mai ho sabrem; en tont cas si la compatibilitat no es pot fer ben feta és evident que la culpa és de qui va declarar el cens universal.

En quan el suport a la independència, 3151 tianencs i tianenques van votar que sí, el que representa exactament el 47,9%. Ja és la quarta vegada que comptem el mateix (referèndum poble a poble, 9N, plebiscitàries i 1-O) i els resultats no es mouen significativament del mateix lloc: com a molt la meitat dels tianencs i tianenques estan decididament a favor de la independència. Es poden donar totes les raons que es vulgui, tant en positiu com en negatiu d’aquest fet, però els números són tossuts i el que no son comptes són contes. Tots hauríem de reflexionar i procurar no parlar en plural (“el poble vol”....)quan la realitat és com a mínim dual.

He intentat fer una reflexió objectiva dels números del dia 1-O, amb màxim respecte tant els que van treballar per fer possible la participació como tots aquells ciutadans que van anar a votar, reflexió que fins ara no he vist escrita en lloc. Algunes reaccions d’aquests dies no s’ajusten a la realitat dels fets i cóm tot plegat ha afectat a la política municipal de pactes sembla com a mínim exagerat ja que s’ha pogut votar i el resultat ha estat el que ha estat.

Ens esperen altres jornades que seran apassionants; procuraré dir la meva... Hi tinc dret, oi?

2 comentaris:

  1. Interessant anàlisi, però deixa’m que et rebati algunes coses, sense ganes d'entrar en cap discussió inacabable:

    -A Tiana hi ha una àmplia majoria independentista.
    No és cert que la cosa està empatada, com dius al teu post. És una aberració tècnica agafar tot el cens i comptar com a vot del ‘no’ tota l’abstenció. És evident que el ‘no’ va boicotejar el referèndum i que els resultats de l’1-O no ens donen un reflex real sobre el conjunt del cens, però en cap cas la conclusió pot ser que tots els que no van anar a votar l’1-O haurien votat ‘no’ en un referèndum acordat. Per començar, en cap comici la participació mai és del 100%. En segon lloc, entre els abstencionistes de l’1-O i possibles votants en un eventual referèndum acordat segur que hi ha una majoria de ‘no’ però també hi hauria vots en blanc i també vots del ‘sí’ no mobilitzats l'1-O. Perquè els resultats de l’1-O a Tiana s’acostessin al 50% del 'no' caldria sumar 2.992 vots del ‘no’. Això vol dir augmentar la participació en 2.992 votants tianencs més (això ens situaria en la molt improbable participació del 95,8%) i que tots aquests nous votants, tots, votessin ‘no’.

    Per saber el suport del ‘sí a Tiana, el referent més proper que tenim és el 27-S, les famoses eleccions plebiscitàries. Si excloem els vots de Catalunya Sí que es Pot (que no es va decantar pel 'sí' ni pel 'no'), el ‘sí’ (suma de vots JxSí i CUP) arriba al 68,9% dels vots. Fins i tot comptant tots els vots de CSQP com a ‘no’, les opcions del ‘sí’ obtenen un 63,8%.

    -A Tiana es va votar menys.
    Doncs sí. Les causes? Se suposa que una barreja de tot: la por per les imatges de la policia pegant ciutadans des de les 9 del matí, les cues de primera hora pel bloqueig informàtic i, també, és evident, el fet de tenir un sol col·legi electoral allunyat del centre del poble per la negativa de l’alcadessa a cedir la Biblioteca o l’Escorxador. Només cal comparar-ho altre cop amb els resultats del 27-S. Entre el 27-S i el 10-O a Tiana es perden prop de 400 vots del ‘sí’.

    Això no passa als pobles veïns. Podem fer el següent exercici: agafem els vots del 'sí' del 27s sobre el total del cens i els comparem amb els vots del 'sí' de l’1-O sobre el total del cens.

    Tiana: 54,5% (27-S) vs. 47,9% (1-O).

    Dels municipis que esmentes al teu text (hi afegeixo també Alella), Tiana és l’únic on la proporció de vots del ‘sí’ sobre el total del cens cau respecte el 27-S.

    Montgat: 37,4% (27-S) vs. 46,2% (1-O)
    Badalona: 23,3% (27-S) vs. 29,2%) (1-O)
    Alella: 50,8% (27-S) vs. 53,9% (1-O)

    Conclusió: els ‘sí’ es mobilitzen l'1-O menys a Tiana que als pobles veïns.

    -Un 51% és baixa participació? Sí, és clar.
    Però, tenint en compte les condicions de l’1-O, és una participació prou digne. Només recordar que el referèndum sobre de la Constitució Europea obté una participació a Tiana del 44,4%. I que la participació en les eleccions municipals molts cops tampoc ha arribat al 60%. A les municipals del 2007, per exemple, la participació a Tiana és del 57,4%. Per cert, fent el càlcul aberrant de la teva crònica ens sortiria que en aquella ocasió un 83,2% dels tianencs no volien que Vallespinós repetís com a alcalde ;)

    ResponElimina
  2. Resultats electorals 21-D a Tiana.

    Bloc republicà: 62,48% dels vots (3.660). Participació del 88,5%.

    Tot quadra. Bon any!

    ResponElimina