dijous, 6 de juny del 2024

ELS SOROLLS DEL PARC MASCARÓ I EL “PÁJARU” PIRÒMAN


 Aquest estudiós de l’ornitologia tianenca segueix cada mes la reunió que els “pájarus” fan i aprofito per escriure una de les meves notes ornitològiques. Voldria començar amb una reflexió: l'única manera de resoldre problemes (govern i oposició) és pactant i treballant junts; els focs d’artifici per després poder penjar un vídeo a un blog (per familiars i amics) són més aviat poc útils. Per això, amb dues mocions sobre la taula, en rebutjar el “pájaru” incendiari la seva retirada (com proposava el pardal que mana) no se situa a la línia del que convindria.

Faré també una mica d’història. Al voltant del Parc Mascaró hi ha un problema puntual (en el sentit que és un punt del poble, no temporal com algú va confondre) de festes culturals que pel seu horari, freqüència i intensitat acústica molesta els veïns. Es disposa certament d’una ordenança de sorolls (aprovada l’any 2022) que els socialistes  entenem inaplicable donat que algú la va copiar d’un municipi gran; que és inaplicable ho demostra que al darrer dia la policia local no estava en condicions de fer mesures acústiques. Coneixedors del problema el nostre regidor (Miquel Santiago) ho va treballar i vàrem ser els primers d’entrar una moció (quatre dies abans que l’alternativa, que ve a recollir el mateix excepte en el tema de modificació de l’ordenança) en dues línies bàsiques: adaptar l’ordenança i aplicar-la amb contundència. Les intervencions dels dos representants de la Plataforma demostra que hi ha un problema i greu.

Cal recordar que el govern de JuntsxTiana té majoria absoluta. Per tant, per poder tirar endavant la nostra proposta la vàrem treballar conjuntament, mantenint els nostres objectius. És la moció que es va aprovar, també amb el vot del PP i ara poden estar ben segurs els veïns de la zona que exigirem la seva aplicació com a via per solucionar un problema que fa anys que està enquistat, amb la voluntat de trobar un nivell de convivència que faci compatible el benestar dels veïns amb l’activitat cultural.

Què hi ha de dolent en tot això? Haver pactat amb JuntsxTiana? Si volem que les propostes positives que fa el regidor Miquel Santiago tirin endavant, cal pactar necessàriament amb ells. El PSC ho  va fer després de treballar i parlar amb veïns afectats. O potser és millor fer-se la víctima, dient un representant públic que és un simple missatger? Convido a reflexionar sobre aquest punt.

La Plataforma va preferir la via d’un regidor no adscrit (RnA) per fer arribar les seves demandes al Ple. Ho respectem i sabem diferenciar perfectament els objectius dels veïns i els d’un RnA, que no representa a ningú més que a ell mateix (perquè aixì ho ha volgut). Això sí, amb l’ajut de dos homenots (en el sentit de Josep Pla) que encara tenen el carnet del partit i que fan tant mal com poden, bramant sobretot contra aquest humil ornitòleg... que a Tiana se sap tot!. No voldria ser setciències, però aquesta sí que es una qüestió kafkiana (donat l’interès que aparentment algú té per aquest autor, al que recomano llegir).

El temps posarà cadascú al seu lloc, n’estic segur. Però ara mateix, i gràcies a la feina del regidor Miquel Santiago, hi ha aprovada una moció per una aclaparadora majoria al Ple (la democràcia es això: votar i comptar) que es compromet a: modificar l’ordenança perquè sigui aplicable; un pacte de poble per garantir un oci festiu i cultural responsable i respectuós, de manera conjunta amb els veïns, les entitats i l’Ajuntament de Tiana; dotar  la policia local d’equips i personal necessaris per realitzar un seguiment eficaç del compliment de la norma de soroll; encarregar un estudi exhaustiu per mesurar els nivells de soroll en els dies d’activitats ¸col·locar senyals informatius sobre els horaris i normes d’ús del parc, i dur a terme campanyes de conscienciació dirigides als participants de les activitats sorolloses per fomentar el respecte cap als veïns.

Si tot això es compleix, és una via segura per a solucionar el problema. I els socialistes, com a autors de la proposta inicial, farem un seguiment proper que tot es compleixi. I el regidor Miquel Santiago queda a disposició dels veïns pel que calgui.

La resta és fum i foc d’encenalls. I com va dir el pardal que mana, hi ha qui busca tolls de benzina per tirar-hi un llumí. Això fa que algun “pájaru” sigui piròman. Hem descobert una subespècie nova a Tiana!